top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Hoi, ik ben Maurien

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023


Zou je jezelf kort willen voorstellen?

"Hoi, ik ben Maurien Kouwenhoven. Modeontwerper, moeder, vintage liefhebber, ondernemer, natuurmens, enkele termen die mij omschrijven. Op het moment woon ik nog in Delfshaven, Rotterdam, maar ik hoop snel terug te keren naar het lieflijke Zuid-Limburg waar ik ben opgegroeid. Ik hou van films in de bioscoop, hiken met mijn kinderen, diners met vrienden en familie, werken met mode styling, kledingverkoop, design en bezig zijn in de moestuin." Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt en wat motiveert jou om mee te doen?

"In Susteren kun je iedere eerste zaterdag van de maand meehelpen in het voedselbos ‘Haverland’. Drie jaar geleden ben ik daarmee begonnen omdat ik me wilde oriënteren op tiny house projecten in Limburg. Zo minimaal wonen in balans met de natuur leek me geweldig. Via hele leuke inspirerende mensen van Haverland kwam ik terecht bij het Project Op de Bies in Schimmert. Dat dit initiatief zo gestimuleerd en begeleid wordt vanuit de gemeente Beekdaelen, waarmee we samen een solide en inspirerend projectplan op hoog niveau uitrollen, vond ik enorm motiverend. Uiteindelijk bleef er een mooie groep mensen over die samen 11 huisjes gaan bewonen en elkaar uitdagen om een plan van bijzondere kwaliteit te realiseren."

Wat lijkt je zo leuk aan tiny wonen?

"Het knusse binnen en het vele buiten zijn, de ruimte in je hoofd, de verbinding met je buren, het verbouwen van je eigen eten." Wat lijkt je de grootste uitdaging aan tiny wonen?

"Het ontspullen lukt me prima, bijzonder hoe weinig je echt nodig hebt. Toch heb ik de neiging om mooie spullen te verzamelen, die neiging moet ik dus bedwingen, haha. De grootste uitdaging lijkt me: als ik gasten krijg in de winter wanneer het regent, ze willen blijven slapen en alles moet gewassen worden. Maar wellicht wordt dat juist hartstikke leuk en gezellig." Hoe gaat jouw huisje eruit zien? Noem wat kenmerken of de inspiratie voor je huisje.

"Als bewoners hebben we met elkaar afgesproken dat het kwalitatief goede huisjes moeten worden met een natuurlijke uitstraling, bij voorkeur in hout en zo duurzaam en energieneutraal mogelijk gebouwd. Ondertussen heb ik al een paar wonderschone ontwerpen van de groep langs zien komen. Ikzelf laat mijn huis ontwerpen en bouwen door ontwerpbureau INAMATT, “who turn space into place”. De eerste opzet is er, natuurlijk in duurzaam hout."

Wat vind jij het meest bijzondere aan dit project?

"De weg, het proces dat we als groep toekomstige bewoners met elkaar en ook met de gemeente en enkele bewoners van Schimmert al hebben afgelegd. Het begon heel vrijblijvend bij mij. Hoe langer we met elkaar praatten en nadachten, hoe meer solidariteit en cohesie er ontstonden, hoe duidelijker de visie werd en hoe beter de kwaliteit van het projectplan. We hebben allemaal ons stinkende best gedaan om tot het huidige duurzame, mooi vormgegeven geheel te komen. We hebben een architect uit de buurt erbij betrokken (red. Maurer United) om het terrein te ontwerpen, een van onze leden heeft een prachtige website gebouwd en een nieuwsbrief voor de buurt en geïnteresseerden gelanceerd, we hebben plaatselijke groene, energieondernemers uitgenodigd, ons verdiept in natuurlijk isoleren, verwarmen, zuiveren en recyclen. Een gemeenschappelijk BIJ-gebouw, een voedselbos en een biologische moestuin zitten in de pijplijn. Met de buurt en met name de directe buren worden door enthousiaste leden van onze vereniging en door de gemeente Beekdaelen goede banden opgebouwd."

Wat vind je de grootste uitdaging binnen het project?

"Om ieders droomwensen, de gemeentelijke en provinciale begrenzingen en de juridische voorwaarden zo in elkaar passen, dat het allemaal perfect past. Dat betekent naar elkaar toe groeien en luisteren, creatieve oplossingen zoeken, samenspraak organiseren, ‘crises overleven’, elkaar vergeven, erom lachen en geloven in elkaars talenten en goede wil. Verder wordt het de komende tijd erg druk met het daadwerkelijke bouwen; dat vind ik persoonlijk ook nog wel een grote uitdaging." Wat weet je van Schimmert, en wat zou je willen weten?

"Het Pieterpad loopt door het prachtige Haasdal. Drie jaar geleden liep ik dit pad met m’n dochter, we vonden dat Zuid-Limburg toch by far de mooiste provincie is. De Reusch is ook een aanrader. Toen we een keer lunchten in deze watertoren leerden we dat het restaurant uitsluitend met bijzondere streekproducten kookt. Ook het lunchcafé op het dak van de Watertoren is een aanrader. Verder lijkt het mij erg tof om Schimmert verder te ontdekken; ik ben een doener, dus ik zal me vast gaan inschrijven bij een sportclub of voor de lokale pub quiz (als die er is)." Wat doe je beroepsmatig?

"Ik ben werkzaam als manager in de textielrecycling voor groothandel. Ik ben verantwoordelijk voor het aansturen van een team en het bewaken van de kwaliteit van vintage kleding en accessoires. Daarnaast val ik af en toe in als creatieve leerkracht op basisscholen." Hoe zie jij het project over 5 jaar?

"Straks, wanneer alle huisjes op de plek staan, zullen we eerst nog even schrikken. Het zal er allemaal wat kaal en klein uitzien, ben ik bang. Dus ik kijk graag een paar jaar verder. Het BIJ-gebouw is allang afgebouwd en functioneert als ontmoetingsplek en inspiratiebron. De moestuin is in volle circulaire bloei en geeft de mogelijkheid tot een maandelijkse ‘oogstmarkt’. Er worden nieuwe recepten bedacht en bedreigde groenten geteeld. Langs de paden is het rijk aangelegde groen, een mooie mix van de favoriete planten en bloemen van de 17 bewoners. De regenwatercirculatie is een voorbeeld! Het is nooit te droog of te nat op het terrein, maar we leren elke dag bij. Het voedselbos begint zich te ontwikkelen; bomen zijn nog klein, maar alles wat er nu staat, slaat aan. De leerfase werpt zijn vruchten af.

Het hele terrein oogt ruim en groen, zelfs in de winter. Er zijn bewoonde nestkasten, bijenhotels, egelhuisjes, vogelhuisjes en een levendige vijver. En met zo’n productieve groep mensen ontstaan er steeds weer verrassende en inspirerende projectjes, bezigheden of ideeën. Mijn eigen huisje is begroeid aan 1 of 2 zijde/n en de door Tuinatelier Herman en Vermeulen aangelegde tuin op het eigen perceel 4,5 jaar geleden is in volle bloei en prachtig van kleur. In de namiddag kan ik heerlijk op mijn veranda zitten, half in de zon."

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page