top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Hoi, ik ben Marcel

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023


Zou je jezelf kort willen voorstellen?

"Bij mijn geboorte kreeg ik als naam Marcel van Kasteren mee. Maar iedereen die mij een beetje beter kent noemt mij ‘Mars’, dus daar ga ik ook op aan. Ik kom oorspronkelijk uit Heerlen en ben via wat omzwervingen - Eindhoven (studie Bedrijfskunde), Sittard, Afrika (Sudan & Kenya, ontwikkelingswerk), Maastricht en Berg en Terblijt (4 kinderen groot gebracht) - nu in Voerendaal geland. Maar niet voor lang want mijn tiny huis in Schimmert lonkt aan de nabije horizon. Als ik mijzelf in 3 woorden zou moeten omschrijven, zijn dat Bevlogen, Betrokken en Betrouwbaar. Daar steek ik graag energie in." Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt en wat motiveert je om mee te (blijven) doen?

"Eigenlijk was ik in het begin niet zo enthousiast, toen mijn partner Nicole voorstelde om tiny te gaan wonen in Schimmert. Van een familiehuis in Berg en Terblijt met ‘tig’ kamers naar een leefomgeving van max 50m2 is een grote stap. Maar als ik iets geleerd heb in het leven is het ‘openstaan voor nieuwe dingen’. Dus toen gemeente Beekdaelen een oproep deed voor een informatiebijeenkomst over tiny wonen ben ik ‘schoorvoetend’ meegegaan. Het enthousiasme van de deelnemers en de genereuze medewerking van de gemeente deden wonderen, zelfs voor een ‘slow starter’. Ik ben helemaal om en kan niet wachten om met de bouw van mijn eigen paleisje te beginnen."


Wat lijkt je de grootste uitdaging aan tiny wonen?

"Ik ben een verzamelaar (vooral boeken) en ik beweeg graag: voetballen, fietsen, wandelen, hardlopen, skiën, kamperen; daar heb je spullen voor nodig, en dat staat natuurlijk haaks op de ‘ontspulgedachte’ van het tiny wonen. Daar moet ik nog wel een slag maken, maar stiekem hoop ik toch ook dat met slimme tiny opbergoplossingen een deel van die spulletjes een plekje vindt in mijn nieuwe stekkie. En anders heb ik voldoende aanbod voor een eerste tiny bazaar!”. Hoe gaat je huisje eruit zien? Kun je wat kenmerken of je inspiratie noemen?

"Ik houd van rechttoe rechtaan en ga graag de hoogte in. Mijn huisje ziet er uit als een schuurwoning met een flinke overhang, plus een eerste verdieping in de vorm van een vide. Een combinatie van veel hout en glas met een open structuur. Een soort doorkijkwoning met een maximaal vloeroppervlak van 50m2. Levenslustig bestendig!” Wat vind je het meest bijzondere aan dit project?

"Het feit dat we met een ontzettend leuke groep mensen onze eigen woonomgeving mogen vormgeven is een groot geschenk. Tel daarbij op dat de gemeente Beekdaelen als initiatiefnemer en procesbegeleider een zeer actieve rol speelt in het proces van idee tot realisatie van onze tiny house community; dat doet me deugd. Dit laat zien hoe je als lokale overheid via publiek-private samenwerking burgers betrekt bij het inrichten van de leefomgeving. Zo is de nieuwe omgevingswet bedoeld, dus wat dat betreft hulde voor de gemeente Beekdaelen. Hiermee lopen ze in ieder geval voorop!". Wat weet je van Schimmert, en wat zou je willen weten?

"Ik heb veel gereisd en dik 5 jaar in Afrika gewoond, maar heb mijn Zuid-Limburgse roots nooit verloochend. Ik woon en werk hier bijzonder graag en ken de omgeving goed. Schimmert is geen onbekend terrein, ook door mijn professie. Maar over je eigen omgeving ben je nooit uitgeleerd en als wandel- & fietsgids ontdek ik graag nieuwe mensen met nieuwe verhalen & nieuwe plekken met nieuwe geitenpaadjes."

Wat doe je beroepsmatig?

"Als ondernemersadviseur en directeur (red. per 1 oktober 2023) van de Stichting StartersCentrum Limburg help ik startende zzp’ers op weg met een eigen onderneming. Mensen helpen om hun professionele droom te realiseren vind ik het mooiste dat er is. Dat mag ik al dik 15 jaar doen en het verveelt geen moment. Een ondernemende houding is ook handig bij het realiseren van zo’n tiny house community. Ons proces van samen ontwikkelen en bouwen is een ontdekkingsreis met een helder doel: samen wonen in het groen."


Wat is voor jou de mooiste plek op deze aardbol?

"Lastig kiezen deze vraag: onze aardbol heeft zoveel mooie plekken te bieden. Heb er maar een top 3 van gemaakt:

  • De Oloololo Escarpment in het Maasai Mata game reserve in Kenya (de plek van de picknick van Robert Redford & Meryl Streep in Out of Africa)

  • De piramides van de Zwarte Farao’s van Meroe in de Sahara in Noord-Sudan

  • Het bankje op de Bemelerberg met zicht op de grazende Mergellandschapen & Bemelen aan je voeten"

Wat is je lievelingsgroente, en wat je favoriete fruit? "Ik houd heel erg van de ‘Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis’, ook wel bloemkool genoemd. Daar heb ik inmiddels vele bereidingsvariaties van onder de knie. En een verse guave is ook niet te versmaden!".

Wie zou je graag willen uitnodigen in je huisje straks? "Sowieso mijn vier kinderen, het wordt ook hún logeerhuis namelijk en ze volgen het proces op de voet. Daarnaast zou ik onze gouverneur Emile Roemer graag laten zien welke nieuwe woonoplossingen mogelijk zijn in onze prachtige provincie als je een groep welwillende burgers samen met de gemeente een ontwikkeltraject laat vormgeven op basis van vertrouwen. Dat zouden meer gemeenten moeten durven doen!".

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page