top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Hoi, ik ben Suzan

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023Zou je jezelf kort willen voorstellen?

"Hi mijn naam is Suzan Gelissen, maar liever word ik Suus genoemd. Op dit moment woon ik met mijn vriend en grote witte herder genaamd Charlie in Weert. Ik huur in Weert een klein maar fijn appartementje in een verbouwde gymzaal. Ik zou mezelf omschrijven als een creatief, zorgzaam en extravert persoon. Anderen zouden me denk ik vooral omschrijven als een kletskous. In mijn vrije tijd bak ik graag mooie taarten (die ik overigens liever door iemand anders laat opeten), speel ik waterpolo en ga ik graag de natuur in."

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt en wat motiveert jou om mee te doen?

"Van beroep ben ik architect en mijn fascinatie voor kleine huisjes is ontstaan tijdens het werken aan een ontzettend mooi project op de Marker Wadden. Het project bestaat uit een ensemble van meerdere kleine gebouwen met een ingetogen karakter die opgaan in het duinlandschap. Een project waar ik met veel passie aan heb mogen ontwerpen, uitwerken en begeleiden. Als eenpersoonshuishouden (inmiddels tweepersoons) heb ik gemerkt dat je bijna niet mee kan in de standaard huizenmarkt. Daarnaast sluit deze ‘standaard’ ook niet aan bij mijn visie van een toekomst. De combinatie van duurzamer leven, het community leven en mijn persoonlijke fascinatie voor kleine huisjes zorgt ervoor dat ik via dit soort projecten eindelijk een weg om deze standaard heen zie. Bij toeval heeft mijn vader mij gewezen op dit specifieke project en ik ben zeer vereerd dat ik als een van de laatste een plekje heb weten te bemachtigen."

Wat lijkt je zo leuk aan tiny wonen?

"Ik wil met passie bewuster, simpeler, kleiner leven, terwijl ik tegelijkertijd bijdraag aan een betere toekomst. Het lijkt me ook fijn mijn buren echt te kennen. Daarnaast wil ik me graag meer omringen met bloemen, planten, groenten en fruit. En in dit project gaat tiny wonen gelukkig hand in hand met veel natuur."


Wat lijkt je de grootste uitdaging aan tiny wonen?

"Aangezien ik nogal een rommelkont, een verzamelaar van (architectuur)boeken en verschillende hobby’s ben, wordt het een uitdaging om alles een plekje te geven. Tegelijkertijd lijkt me dat heerlijk, dat alles zijn specifiek ontworpen plekje heeft. Ruimte voor 8 bakvormen betekent dan ook niet meer bakvormen dan dat."

Hoe gaat je huisje eruit zien? Noem wat kenmerken of deel wat inspiratie.

"Mijn huisje gaat als het ware uit drie, aan elkaar geschakelde, nog kleinere huisjes bestaan met daar tussen in een patio. Bij het openen van de voordeur kun je door alle drie de huisjes heen naar buiten kijken. Elk huisje heeft zijn eigen combinatie van functies: een hal en woonkamer, een keuken en eetkamer, een bedstee en badkamer. Ze communiceren met elkaar door eenzelfde lessenaarsdak. Het ene huisje met zonnepanelen, het andere met een mos sedum dak. Daarnaast wordt de buitenkant afgewerkt met kurk en vrolijke lichtblauwe ramen, de binnenkant van de huisjes is gemaakt van CLT. De patio en leefkeuken zijn het hart van het huisje, buiten en binnen lopen hier in elkaar over door een grote pui die open kan."

Wat vind je het meest bijzondere aan dit project?

"Allereerst natuurlijk de medewerking van de gemeente om dit project werkelijkheid te maken. En alle bijzondere mensen die samen dit project vormen. Ik vind het mooi om te zien dat iedereen een uniek huisje ontwerpt dat volledig past bij de persoonlijkheid. De community ontstaat vanuit conceptuele uitgangspunten en ideeën, maar vervolgens zal de gemeenschap vormen door de specifieke mensen die deze verbinding met elkaar aangaan."


Wat weet je van Schimmert, en wat zou je willen weten?

"Eigenlijk vind ik dit erg om te zeggen, maar tot nu toe nog vrij weinig. Behalve het juist uitspreken van de naam Sjömmert (zelf kom ik dus uit Wieërt). Laatst heb ik even zitten rondneuzen en heb ik wel heel veel plekjes gevonden die ik wil gaan verkennen, zoals Zwamburg en de watertoren. Ook zou ik graag de mooiste wandelingen (inclusief hond) in en om Schimmert willen verkennen."

Wat is je lievelingsgroente? En je favoriete fruit?

"Mijn lievelingsgroenten zijn komkommers en augurken, die kan ik blijven eten. Ik ben daarnaast wat je noemt een ‘luxe’ fruit eter; mango, ananas, lychee etc. Maar ik kijk nu al uit naar de aardbeien, frambozen en bessen die we zelf gaan kweken."


Wat is voor jou de mooiste plek op deze aardbol?

"De mooiste plek is daar waar ik me thuis voel. Met de deuren open, de zon op mijn gezicht en mijn hond vredig dromend op zijn kussen naast me."


Wat gun je alle mensen, wat is jouw sprookje voor deze wereld?

"Mijn sprookje voor de wereld is dat iedereen die dat wil, op zijn gekozen manier kan gaan wonen. En dat ze dan nog lang en gelukkig leven."139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page