top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

De tiny familie breidt uit


Hoppa, een dag flink doorbikkelen en de contouren van het derde tiny house zijn zichtbaar. Het is indrukwekkend om te zien wat een top team, in dit geval het team van Smeets Houtbouw (i.s.m. Woodworks), in pak 'm beet 14 uur kan realiseren. Wat je niet ziet, zijn de maanden voorbereiding die aan de opbouw vooraf gingen. De prefab wanden van het tiny 'Pippi huis', dat nu al de bijnaaam 'Het Vogelhuisje' heeft vanwege het ronde raam aan de voorkant, zijn vervaardigd in een loods in Brunssum. Lekker lokaal dus, wat bijdraagt aan het duurzaamheidsgehalte. Bovendien zorgen de 50 cm dubbel geïsoleerde wanden in combi met het Triple A +++ glas dat erin komt, voor een RC-waarde van 8. Gemiddeld is deze waarde 4.3 ongeveer en Dick bouwt tot een RC-waarde van 11. #bikiniindewinter Het Pippi huis kan wordt straks verwarmd door slechts 10 zonnenpanelen! Het tiny Vogelhuis is, net als 3 andere Op de Bees huizen en het BIJgebouw, ontworpen door Maurer United. Het is het meeste ingewikkelde - lees: creatieve ;-) - ontwerp en staat naast het indrukwekkende Nur Holz huis dat de grenzen van het tiny bouwen en wonen opzoekt.

Het Nur Holz huis is het grootste huis binnen onze tiny community. Het zoekt letterlijk de grenzen op van tiny wonen en laat, mede door de maximaal toegestane hoogte van 6 meter die gemeente Beekdaelen hanteert voor tiny wonen zonder wielen, een verpletterende indruk achter. Ook het massief houten karakter is indrukwekkend, en ruikt heerlijk! Het huis, ontworpen door Maurer United, is eenvoudig van opzet en slim gebouwd. Doordat het dak doorloopt over de veranda (max. 20 m2) en de voorkant geheel van glas is, ontstaat een indrukwekkende ruimtelijke beleving. Met de 35m2 vloeroppervlakte beneden en de 15m2 vloeroppervlakte boven voldoet het aan de (maximaal toegestane) tiny norm.Tiny tip Wie nog twijfels heeft over tiny wonen omdat hij/zij denkt dat het té tiny zal zijn, is onze tip: zoek de hoogte op. Ook het kleinste huis in onze gemeenschap (32m2) voelt ruim omdat het hoog is van opzet. Laat lage (opslag)vides weg en zoek creatievere oplossingen voor slapen en opslag. Het Pippi huis heeft een hoge bedstee, die veel ruimte bespaart én creëert!


Tiny questions? We krijgen begrijpelijkerwijs momenteel best veel vragen over het project en onze huizen, en over het proces van ontspullen. Helaas kunnen we niet alle vragen persoonlijk beantwoorden en/of iedereen laten komen kijken; dit kost veel tijd en deze hebben we voorlopig nodig voor het bouwproces en de verhuizing. De mail wordt wel bijgehouden, we proberen eens in de 2 weken alle mails te lezen en een reply te sturen. Mocht je in de buurt zijn van het terrein, vraag dan even of je mag kijken als er iemand is. Er wonen al mensen, de mensen die er werken moeten werken (ze hebben geen tijd voor vragen) en het kan onveilig (en storend) zijn om zonder bouwhelm op de bouwplaats rond te lopen. In de toekomst gaan we regelmatig open dagen houden en lezingen en workshops verzorgen in het nog te realiseren BIJgebouw. Dus ben je nieuwsgierig? Heb geduld! Zodra het kan openen we onze deuren en harten voor iedereen die interesse heeft in duurzaam bouwen, tiny living en community projecten! #tiny #tinyhouse #tinyliving #tinygemeenschap #opdebees #communityliving #samenbouwen #duurzaambouwen #duurzaam #duurzaamheid Foto's Nur Holz huis by Wendy Boon

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page