top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Van kale wadi naar biodiverse 'oasi'



Afgelopen zondag (28 april 2024) hadden we weer een plantdag gepland. Met een aantal mensen is de enorme wadi aan de achterzijde van het terrein beplant. De plantdag was voorbereid door Ryan, een bewoner met groene handen en veel verstand van planten. Ryan werkt o.a. in een tuincentrum en is danser. Het beplanten van de wadi heeft meerdere functies, net als de aanleg van de wadi zelf. Het maakt de wadi mooier, steviger en biodiverser. In deze blog lees je wat een wadi is en waarom het weldoeners zijn in een tijd waarin het klimaat zo sterk verandert dat de regenbuiten 'niet van de lucht zijn'.


Wat is een wadi? Met een wadi wordt in Nederland en België een opslag- en infiltratievoorziening bedoeld die tijdelijk gevuld kan zijn met hemelwater. De term is een afkorting van 'Water Afvoer Drainage en Infiltratie' en is ontleend aan de Arabische naam voor een - vaak droog - rivierdal, een wadi. Het idee voor de aanleg van 'wadi's', ter regulering van waterafvoer in bebouwd gebied buiten de riolering om, ontstond in Duitsland. In Nederland is het voor het eerst op grote schaal toegepast vanaf 1992 in Enschede. Wadi's zijn daarna op vele plaatsen aangelegd, ze horen inmiddels bij het 'standaard interieur' van onze omgeving. Logisch, want sinds de klimaatverandering zijn de regenbuien 'niet van de lucht'.


Waarom een wadi? Bij toepassing van een wadi in stedelijke gebieden wordt de waterafvoer van straten, andere verhardingen en daken van huizen geheel of gedeeltelijk afgekoppeld van de riolering. Het hemelwater dat op deze verharde oppervlakken valt, wordt via een afzonderlijke hemelwaterriolering of over het maaiveld afgevoerd naar een wadi. Daar kan het infiltreren in de bodem of vertraagd worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon water onnodig naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat. Bovendien raakt het riool niet overbelast en het grondwater wordt automatisch aangevuld. En De grond van ons terrein is echt stevige klei, het water zakt niet heel snel weg (wat het infiltratieonderzoek bevestigde). De wadi is dan misschien wat groot uitgevallen, er moeten wel hele gekke dingen gebeuren wil onze wadi ooit overstromen. Wadi's zijn dus te gek! En onze wadi is straks een kleurrijke, biodiverse 'oasi'.


PS. Het is nog steeds verbazingwekkend hoe snel het werk gedaan is met zoveel mensen. Het 'vele handen maken licht werk principe' creëert plezier, verbondenheid en klaart elke klus tien keer zo snel!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page