top of page
Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Meerbomen Nu

Bijgewerkt op: 20 feb.



"Samen de wereld mooier achterlaten", dat is het motto van Meerbomen Nu. Ieder plantseizoen plant Meerbomen Nu honderdduizenden gratis bomen in Nederland. Dit doen ze samen met duizenden vrijwilligers en vele organisaties. Afgelopen maand maakten wij kennis met Frank, die een bomenactie coördineerde in Sittard. Namens onze vereniging hielpen wij mee om vele jonge boomscheuten een leven te bieden op ons eigen tiny house terrein in Schimmert. Op naar miljoenen extra bomen! Op de Bees wilde vanaf de oprichting, eind 2021, al een voedselbos maar ons eerste terrein was daar te klein voor. Het tweede terrein was groter, maar nog steeds niet groot genoeg. Totdat de gemeente besloot dat de grond áchter het terrein waar de huisjes komen, voedselbos mocht worden. Dat stukje groen is 0,2 hectare, te klein om voor een subsidie in aanmerking te komen, maar groot genoeg om een klein voedselbos in eigen beheer op te beginnen. Doordat de grond al jaren braak ligt, is de bodem al geschikt om op te planten. Dus, zo toegezegd, zo gezaaid... Of toch niet, want bomen zijn vreselijk duur. Gratis bomen Via Marcel, een van onze tiny bewoners, kwamen we in contact met Meerbomen NU. Deze organistie zet zich in om op natuurlijke, circulaire wijze het aantal bomen in Nederland drastisch te verhogen: op naar miljoenen bomen, is zo'n beetje het eerste dat je leest wanneer je op hun site terecht komt. Hun idee en werkwijze zijn simpel en (daarom) briljant. Meer Bomen Nu oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes brengen ze naar een 'Bomenhub', een tijdelijke opslagplek, of ze worden direct opgehaald door iemand die graag wil planten. Daar hadden wij wel oren naar. Geld voor een voedselbos is er momenteel niet, maar de handen uit de mouwen steken kost 'alleen' tijd. Maar hoe meer handen aan het werk zijn, hoe sneller het gaat. De eerste twee oogst-dagen waren dan ook druk bezet. De oogst zelf is ongelofelijk! In totaal hebben we op de Watersley in Sitard 225 zaaiilingen uit de grond gehaald. Deze zijn op 3 momenten herplant op het tiny terrein. De opbrengst van één middag oogsten Walnoot 7

Kastanje 3

Kers 2

Gele Karnoelje 16

Zwarte els 1

Grauwe Els 12

Huls 13

Beuk 5

Hazelaar 35

Sleedoorn 1

Vlier 45

Liguster 16

Veldesdoorn 23

Hondsroos 1

Esdoorn 45 Circulair groenbeheer Tussen het eerste weekend van november tot het eerste weekend van maart verplant Meerbomen Nu kansarme zaailingen naar kansrijke plekken. Dan staan de bomen in rust. Op oogstdagen verzamelen ze de kansarme boompjes voor een tweede kans. Als 10 mensen op 10 dagen 100 kleine zaailingen verzamelen heb je al 10.000 bomen. Zo gaat het hard met de aanplant. Bovendien, de plantlocatie van nu, kan in 5 jaar weer een oogstlocatie zijn. Circulair groenbeheer dus. Meerbomen heeft drie doelen:

  1. Klimaatverandering tegengaan

  2. De biodiversiteit verhogen

  3. Handelingsperspectief bieden

Dankbaar Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met Meerbomen Nu en met de aanwas, waarvan we hopen dat het merendeel het gaat redden. Niet elke boom overleeft de winter wellicht, dus zodra het weer kan, geven we de overlevers hun definitieve plek. De hagen zijn wel al klaar, we hebben ervoor gezorgd dat er genoeg variatie in de soorten zit. Hopelijk groeien ze ook mooi naar elkaar toe, zodat er een dichte haag ontstaat, die het hele jaar door groen vertoond en waar in de lente en de zomer vogeltjes in kunnen nesten. Check de website van Meerbomen Nu.







46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page