top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Weg vrij voor tiny houses

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023


graafmachine die de grond ingaat, mensen op achtergrond

Op woensdagochtend 20 september 2023 was het zover! De eerste schop - eigenlijk de eerste graaf - ging de grond in op het terrein in Schimmert waar onze huisjes gaan komen. In het bijzijn van familie en vrienden, geïnteresseerden en betrokkenen, wethouders en bouwers, werd een aantal feestelijke handelingen verricht. Dit is een belangrijke stap richting het realiseren van het ontwerp van Maurer en het daadwerkelijk neerzetten van 11 tiny houses, 1 gemeenschappelijk gebouw, een volledig ingericht terrein met vijver, wadi, moestuin en voedselbos en 'nieuw groen'. Als alles volgens bouwplanning verloopt, verrijzen in het najaar van 2023 de eerste contouren van de gemeenschap. Wonen kan pas vanaf voorjaar van 2024. Ton van Hoorn van ZoNws maakte een geweldige reportage.


Ceremoniële pret Bij zo'n formele aftrap horen natuurlijk ook wat ceremoniële handelingen. Zo sprak onze voorzitter Marcel van Kasteren een dankwoord uit naar alle betrokken. Daarna volgden mooie en warme woorden van initiatiefnemer en wethouder Jan Hermans, waarna Van Kasteren de laatste tekeningen in ontvangst nam. Vervolgens klom wethouder Henk Reijnders, portefeuillehouder van onder andere volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, 'de trekker op' om de symbolisch eerste schop in de grond te zetten. Tot slot werd het bouwdoek nog onthuld dat de komende weken trots op het terrein prijkt.

Grote man op kleine graafmachine
Beleidsmedewerker Jeffrey Bindels op de tiny trekker

Rijp voor de bouw De komende weken wordt de grond bouwrijp gemaakt door het team van Lars Vincken van BMM Groen. Zij waren dinsdag al begonnen met klepelen, een techniek waarvoor een klepelmaaier nodig is. Dit is een werktuig dat wordt gebruikt bij het maaien van onder andere bermen langs wegen en watergangen. De klepelmaaier kan hoog opgaand gewas maaien en heeft geen last van obstakels zoals dikke takken of afval. BMM Groen werkt samen met Planburo B, die de bouwrijp tekeningen voor het terrein maakten. Op de ochtend zelf werden deze persoonlijk overhandigd door Rick Speijcken. Hierop staat onder andere aangegeven waar het riool komt met alle aansluitingen per huisje, waar de waterleiding en de kabel leidingen komen, de grootte van de kaveltjes en de exacte ligging van de kavels, huisjes en bomen, hoe het hemelwater op het terrein afgewaterd wordt (via de eigen vijver en de wadi) enz.

Zon in de rug

Het was een feestelijk en zonnig moment, en een hele hartverwarmende en geslaagde ochtend. Ook voelt het als een verademing dat we na meer dan 50 vergaderingen, veel ontdekken en onderzoeken, tekenen en toetsen en veel praten en plannen, nu toch écht fysiek begonnen zijn! En dat binnen 3 jaar, gezien vanuit de gemeente Beekdaelen, en binnen 2 jaar, gezien vanuit onszelf als toekomstige bewoners en verenigingsleden.

Een groot dank je wel aan alle aanwezigen, super fijn dat jullie er waren.


—Op deze website kun je aanmelden voor de nieuwsbrief. Dan word je van alles op de hoogte gehouden! zie link in bio voor de website—1.055 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page