top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Waarom een bouwteam?

Bijgewerkt op: 4 apr. 2023


Toegegeven, het ziet er niet heel spannend, opwindend en sexy uit: de kick-off van het bouwteam. Toch is het een ontzettend belangrijke stap in het tiny house project Beekdaelen, waar we inmiddels 1,5 jaar voorbereiding in hebben gestoken - de gemeente nog langer. In deze blogpost leggen we kort uit waarom het een wezenlijke stap is, wat de taken zijn van het bouwteam, wie erbij zijn betrokken en wanneer de daadwerkelijke bouw en aanleg van het terrein en de huisjes hopelijk gaat plaatsvinden. BMM en PlanburoB Op 3 februari 2023 is het zover: het bouwteam komt voor het eerst bij elkaar. Tijdens deze kick-off is een aantal verschillende partijen aanwezig. Allereerst is uitgenodigd Lars Vincken van BMM Groen BV, zij zijn gespecialiseerd in het plannen, aanleggen en onderhouden van publieke en private groenvoorzieningen. Denk aan groen langs de openbare weg, parken en (openbare) tuinen. BMM Groen is een jonge dynamische club die al vaker samengewerkt hebben met Maurer United Architects (MUA) de architect van ons prachtige tiny house 'potatoe' plan. Na een eerste presentatie door BMM hebben we als vereniging besloten hen te vragen een offerte uit te brengen voor de aanleg van ons terrein. Deze offerte in het eerste overleg uitgelegd door Lars en besproken. Lars laat weten zelf de projectleider te zijn als we met hen in zee gaan, en 'niet de hoofdprijs te rekenen' vanwege het pionierskarakter van ons project. Daar zijn we blij mee, want het is een kostbare aangelegenheid. BMM werkt samen met PlanburoB, een ingenieursbureau dat bouwt aan de leefomgeving van de toekomst en zich richt op planvorming, projectmanagement en advieswerk. Het mag dan een tiny house project heten, je legt geen tuin aan. Er moet straks een heel 'park' verrijzen, met paden, bomen, een vijver en een wadi (natuurlijke wateropvang). Die paden moet verlicht worden, en om er te kunnen wonen moet er riool komen, water en elektriciteit. Dat is er allemaal nog niet! Alles moet worden aangelegd dus een strak plan en een flexibele projectmanager zijn geen overbodige tiny luxe.


Maurer De mannelijke helft van het architectenduo MUA is ook aanwezig: Marc Maurer. Samen met Nicole Maurer en een heel team van toegewijde, kundige en leuke medewerkers hebben zij het 'potatoe' plan bedacht voor Tiny House Project Op de Bees. Het potatoe plan lijkt, hoe kan het ook anders, op een aardappel. Deze vorm is organisch en past daarom heel goed bij een project dat de ambitie heeft om samen te werken met de natuur. Aardappel is ook nog eens een lekkere groente die redelijk makkelijk te verbouwen lijkt; vaak is het een eerste gewas in een moestuin. Op de grote aardappel komen allemaal kleine aardappeltjes; het geheel doet ook een beetje denken aan de vormen van de Barbapapa en -mama familie. Maurer is een ongelofelijk creatief bureau met een groot hart voor (tiny) concepten en gul in het meedenken en in de uitvoering van het ontwerp. Het is niet eenvoudig om als architect je kindje te beschermen terwijl allerlei partijen aan de opvoeding trekken: gemeente, provincie, brandweer, omliggende bedrijven, natuurorganisaties en elk van ons! Ook wij als toekomstige bewoners hebben de nodige wensen op de verlanglijst, denk aan ideale plaatsing op het terrein (t.o.v. elkaar) en de richting van de huisjes i.v.m. zonnepanelen.


Vereniging Vanuit onze vereniging waren bij de kick-off aanwezig: onze voorzitter Marcel van Kasteren, onze vaste bouwteam ambassadeur Twan van Heeswijk, onze penningmeester Natasja Faters met haar partner Anne Severens, 'groene handjes' Maurien Kouwenhoven en 'communicatie queen' Nicole Pol. Dit zal niet elke vergadering zo zijn, want het bouwteam overlegt elke twee weken. Iedereen in dit project werkt minimaal parttime en vaak fulltime, soms in loondienst, soms als ondernemer. Dus we wisselen onze aanwezigheid af om zo een groene vinger aan de pols te kunnen houden. Gemeente De gemeente zal op verzoek bij het bouwteamoverleg zijn. Nu het technisch ontwerp door alle betrokken partijen goedgekeurd is - hoera! dit is gebeurd op maandag 6 maart - zal ook de gemeente een keer mee komen praten. Het terrein in kwestie is momenteel nog in handen van de gemeente Beekdaelen, en dat zal de komende 10 jaar zo blijven. Alleen de gemeente kan daardoor besluiten nemen die het terrein aangaan, zoals het kappen van een tiental bomen waarvoor weer nieuwe aanplant terug zal komen. De overeenkomst met BMM en PlanburoB is er echter eentje tussen hen en onze vereniging. Tiny beren De kick-off van het bouwteam is zoals gezegd een belangrijke stap in het bouwproces. Misschien ligt het voor de hand want een goede voorbereiding is immers het halve werk; dat is ook de belangrijkste taak van het bouwteam momenteel. De voorbereiding bestaat uit 3 peilers: het doen van allerlei onderzoeken, het tot in detail uitwerken van het technisch ontwerp van de architect en een planning maken. Afhankelijk van hoe je in het leven staat zou je kunnen zeggen dat er 'nogal wat beren op het huidige terrein liggen'. Maar zoals met alles in het leven kun je beter vriendjes sluiten met die beren in plaats van ze te bevechten; dat is efficiënter en milieuvriendelijker. De hoeveelheid onderzoeken die gedaan moeten worden is groot, denk aan: - Bomenonderzoek: om te bepalen of er zeldzame bomen op het terrein staan - Filtratie onderzoek: om te bepalen hoe snel water wegloopt - Milieu onderzoek: om te kijken of de bodem eventueel vervuild is - Sonderingsonderzoek: hiermee wordt de opbouw en draagkracht van de bodem bepaald - Archeologisch onderzoek: om te kijken of er schatten in de bodem aanwezig zijn - Omgevingsonderzoek: om te bepalen wat de impact van de bouw op de omgeving is. Er is al ontdekt dat er Japanse Duizendknoop op het terrein groeit, een plant met onbedaarbare territoriumdrift. De plant kan bovendien schade veroorzaken aan gebouwen, terreinen en wegen. Het bouwteam is er ook om te bepalen hoe je hier het beste mee omgaat, en doet dit in goed overleg met alle betrokken partijen.

Planning Zie je dat witte papier van een meter dat voor Lars Vincken ligt? Dat is de projectplanning. 'Die loopt bergaf', grapte iemand toen hij zijn ogen over de verschillende Excel vakjes en kleurtjes liet glijden. Het is bekend dat bij bouwprojecten planningen altijd uitlopen en budgetten worden overschreven. Het lijkt wel een 'self fullfilling prophecy'! Dat hopen wij natuurlijk niet maar er is een reeële kans dat onze gewenste deadline van december 2023 niet gehaald wordt. Alleen al het aanvragen van energie bij Enexis zou maanden kunnen duren en is pas mogelijk als er huisnummers zijn. Die zijn al wel bepaald maar nog niet geregistreerd. Kortom: processen duren langer dan gedacht; dat heeft ook met onervarenheid te maken. Voor zowel ons als voor gemeente Beekdaelen is het een nieuw initiatief, een pioniersproject. We zijn veel aan het leren en doen regelmatig schietgebedjes. ;-) We gaan ervan uit dat Cruijff gelijk had toen hij zei, 'dat elk nadeel ook zijn voordeel heb'. We hopen dat het pionierskarakter van het project partijen over strepen trekt waar ze normaal op gaan staan. Maar we houden rekening met een uitspraak die John Lennon schijnt te hebben gedaan, 'Life is what's happening while you're making plans'. #bouwteam #tinyhousebouw #duurzaambouwen

205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page