‘Een natuurinclusief agrarisch familiebedrijf’ noemt de familie Nieboer hun Lubosch Land, gevestigd in Ransdaal, Zuid-Limburg. Medio 2021 zijn ze gestart met hun gemengde onderneming, bestaande uit een voedselbos, permacultuur tuinderij en boerderijwinkel. Verder verhuren ze ruimtes en organiseren ze plantdagen en educatieve activiteiten. Dochter Laura maakte ons enthousiast voor deze manier van ‘boeren’, die volgens ons niet alleen toekomst heeft maar de toekomst überhaupt mogelijk maakt. In deze blog nemen we je een stukje mee, de ware, geniale aard van de natuur in.
Met een kopje koffie, thee en een biologisch koekje worden we door vader Nieboer verwelkomd in de vergaderruimte op Lubosch Land. De meeste van ons kennen de plek al een beetje; vanuit het Dutch Mountain Film Festival dat een filmavond organiseerde in de oude, opgeknapte koeienstal, vanuit het Duurzaamheidsfestival Voerendaal dat er dit jaar gehouden werd of vanuit de boerderijwinkel waar je dagelijks de zelf verbouwde groenten, fruit van het land kunt kopen, en andere biologische lekkernijen zoals lokale sapjes, noten en complete, zelf samengestelde relatiegeschenken. De zon schijnt, dat is de hele week nog niet voorgekomen. Ontzettend fijn, want straks gaan we met zijn allen ook struiken planten. We hebben nu al zin om op deze mooie dag de handen uit de mouwen te steken en te ‘oefenen’ met planten voor ons eigen voedselbosje. Dat wordt 0,2 hectare; niets in vergelijking met de 5 hectare die ze hier hebben maar dat drukt de pret geenszins. Dochter Laura neemt ons mee in een aanstekelijke presentatie over het ontstaan van Lubosch Land. Ze vertelt, ‘hoe ze als familie graag iets (terug) wilden doen voor de wereld. Dat ze de boerderij, inclusief het land, redelijk impulsief gekocht hebben, maar wel ná een gesprek met gemeente Voerendaal. Als geen ander ervaren we als tiny house gemeenschap aan den lijve we hoe belangrijk het is om de politiek aan je zijde te hebben. Boerenbedrijven die voedselboss willen aanplanten hebben in Zuid-Limburg momenteel wind mee vanwege de enorme overstromingen van 2023. Bomen houden namelijk water vast, en dat is niet alles wat ze voor ons doen.
Kracht van de natuur De ‘goeroe’ van het voedselbos in Nederland is Wouter van Eck. Hij was de eerste mens in Nederland die een voedselbos begon, ondanks de scheve blikken uit de omgeving, vooral van reguliere (vee)boeren. Het is het lot van de pionier; pas nu, na tien jaar, raken meer en meer mensen geïnteresseerd in alternatieve manieren om te boeren. De manier waarop wij de landbouw bedrijven maakt namelijk onze bodem kapot en doodt de biodiversiteit. Het is hartverscheurend om te zien hoeveel soorten planten en insecten er al uit de ‘circle of life’ zijn verdwenen hierdoor. Zeker 40% van onze landbouwgrond is zwaar beschadigd. We telen op 10 cm en dat is waar de meeste mineralen zitten, waardoor gezonde grond uitgeput raakt. Daarnaast wordt zeker 60% van de landbouwgrond wereldwijd gebruikt om vee voedsel op te verbouwen. Het is bovendien strokenteelt, monocultuur; een grotere structurele aanslag op het milieu is nauwelijks denkbaar. Toch is het Caroline van de Plas en de BBB gelukt om veel mensen te overtuigen dat we zo door kunnen gaan. We moeten onze boeren zeker niet laten stikken maar zij mogen ons en onze natuur ook niet. Natuur is onmisbaar, wezenlijk voor al het leven op deze planeet; ook voor dat van jou en mij dus. En wat natuur is en hoe de natuurlijke levensloopcyclus werkt, daar weet Laura alles van. De aanleg van een voedselbos ziet er op zijn best uit als een sterk verwaarloosde tuin, een woestenij of een distelplantage en op zijn slechts als een soort van natuurlijk oorlogsgebied; maar het zuur van distels is goed voor de bodem. En wat goed is voor de bodem is goed voor wat er uit die bodem komt.
Kracht van doen Hoe meer bemoeienis van mens en machine, hoe slechter dit is voor de natuur. Dit beaamt de Duitse boswachter en schrijver Peter Wohlleben. Met zijn boek ‘Het verborgen leven van bomen’ werd hij wereldberoemd, hij is een uitgesproken pleitbezorger voor een ecologisch en economisch duurzaam bosbeheer. Daar gelooft ook de familie Nieboer in, die inmiddels meer dan 300 verschillende soorten bomen hebben geplant. ’50 shades of Green’, noemt Laura hun voedselbos, dat een prachtig uitzicht biedt op de omgeving. Het planten doen ze samen met vrijwilligers, want het bos aanleggen kost kapitalen. Bovendien, vele handen maken licht werk, dat ervaren we zelf ’s middags ook. Binnen no time hebben we zeker 50 blauwe bessen- en bramenstruiken geplant. In de bodem komen we veel wormen tegen, ook de spinnetjes razen over het land. Dat is goed volgens Laura. Hoe meer leven er in de bodem zit, hoe gezonder de bodem is en hoe meer erop groeit. We schromen die middag niet om onze handen en kleren vuil te maken, het is heerlijk om in de aarde te wroeten; en te beseffen waar we vandaag met een aantal mensen van onze tiny community een heel klein stukje aan bijdragen. 'Papa Nieboer' zegt wel drie keer, 'vele handen maken licht werk'. En zo is het, het planten gaat echt razendsnel met zoveel mensen; dat is de kracht van samen. Het is bewonderenswaardig als je beseft hoeveel tijd, geld, aandacht, liefde en energie de familie Nieboer stopt in dit initiatief. De familie Nieboer gelooft dat verandering mogelijk is, en dat laten ze zien. Het is ongelofelijk dat Lubosch Land pas 2 jaar bestaat! Maar ze geloven heilig in hun missie en hopen andere mensen te inspireren. Bij ons is dat gelukt, we hebben nu nog meer zin om de handen uit de mouwen te steken en een eigen voedselbosje aan te planten. Twee mensen uit onze club volgen ook een cursus hiervoor want elk voedselbos volgt een ontwerp. Ook van ons vraagt het straks wat maar dat is niets in vergelijking met wat het oplevert; fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel weten we waar we het voor doen.
Wil je meer weten over Lubosch Land? Check hier hun website. Ze organiseren regelmatig plantdagen, zijn regelmatig de uitvalsbasis voor duurzame festiviteiten, rondleidingen en educatieve activiteiten. Of doe op je gemak eens je weekboodschappen in de uitgebreide bio winkel.
Comments