top of page
  • Foto van schrijverTiny house community Op de Bees

Hoi, wij zijn Marléne en Twan

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023


Zouden jullie jezelf willen voorstellen? "Wij zijn Marléne Satta en Twan van Heeswijck. We zijn al 14 jaar samen en de laatste 11 jaar hebben we De IJspoort en Alpaca Mountain gerund in Sweikhuizen, boven op de “berg”. We hebben samen 3 zonen."

Hoe zijn jullie bij dit project betrokken geraakt? "Wij wonen nu in een dorp en houden van het buitenleven. Samen waren we al een poos aan het nadenken over de toekomst, met daarbij de gedachte om kleiner te willen gaan wonen maar wel in een natuurlijke, groene omgeving. Toen lazen we het bericht van Gemeente Beekdaelen, je kon je inschrijven voor een tiny house project. Onze kleine droom kreeg een grote start in 2020."

Wat lijkt jullie zo leuk aan tiny wonen? "Dat je als 60-plusser ook kunt wonen in een tiny house. De mensen om ons heen zien het als een grote uitdaging, wij gaan ervoor en hebben er zin in. Wij hebben het gevoel dat je met minder spullen toch alles kunt hebben wat je nodig hebt, waardoor je makkelijker leeft, minder werk hebt en dus meer tijd overhoudt voor de goede dingen die het leven je biedt. En dat je bewuster bent van de natuur, en in saamhorigheid leeft, met fijne mensen om je heen die dit gevoel ook hebben. Samen mag je je dan buren noemen van iets kleins, met een zachte g. De ‘g’ van groots groeiend woongenot met een kleine behoefte. Hoe mooi is dat!".

Hoe gaat jullie huisje eruitzien? "Het wordt 50 m2 en gelijkvloers en levensloopbestendig, denk dan bijvoorbeeld aan brede deuren, geen op- of afstapjes en een inloopdouche. Aan één kant krijgen we een grote raampartij, zodat we mooi uitkijken naar buiten. We zijn gewoon aangesloten op alle nutsvoorzieningen maar we gaan energieneutraal bouwen, en de buitenkant van het huis wordt afgewerkt met hout. Rondom het huis komt een klein eigen tuintje met open uitstraling, dus geen hoge schuttingen e.d. We hebben het zelf ontworpen en bedacht allemaal, hoe sjiek is dat."

Wat vinden jullie de grootste uitdaging binnen dit project? "Wij zijn met veel aanmeldingen begonnen, zijn uiteindelijk met 16 bewoners over, die gaan wonen in 11 eigen huisjes. Zoveel mensen, gevarieerde leeftijden, zoveel gezinnen, en toch vormen we straks 1 geheel. De Gemeente Beekdaelen startte deze pilot met een super samenwerking, en ze ondersteunen dit project ook. Maar dan komen wij als groep en dragen dit project allemaal samen, met vele vergaderingen, een super bestuur en werkgroepen. In voor- en tegenspoed, harmonie, eerlijkheid en vertrouwen. Alleen dan kan dit project slagen en dat vinden wij een grote uitdaging die we willen waarmaken. Tiny House Project op de Bees wil graag een voorbeeld uitdragen, waar zowel de Gemeente Beekdaelen als de bewoners trots op mogen zijn. Daarnaast is ook het ontspullen wel een uitdaging, en om alles goed te regelen voor de toekomst. Spannend maar superleuk. We hebben er zin in."

Wat weten jullie van Schimmert en wat zouden jullie willen weten? "Schimmert is een van de hoogstgelegen dorpen van Nederland, het is een hechte gemeenschap en heeft een rijk verenigingsleven. Het is in de wijde omgeving bekend als kerststallendorp. Het heeft diverse winkels, cafés en restaurants, een mooi gemeenschapshuis en een divers bedrijventerrein. Door dit alles lijkt het ons fijn om hier te komen wonen."

Waar ga je van aan en wat doe je het liefst in je vrije tijd? "Samenzijn met onze kinderen. Goede gesprekken voeren en samen uit eten gaan. Wij zijn niet echt stadsmensen, we zijn het liefste buiten in de natuur en rijden graag motor; dat geeft een gevoel van vrijheid. Met de motor gaan we ook graag weekendjes weg en op vakantie. We besteden graag tijd aan fijne mensen om ons heen."

Wat is voor jullie de mooiste plek op deze aardbol? "Een fijn plekje dat je “thuis” is, met alle mensen die je lief zijn; dat is nu nog even Sweikhuizen, maar ons toekomstige thuis ligt bij Op de Bies in Schimmert."

Welk wereldprobleem zou je oplossen als je kon toveren? "Het liefst zouden we willen dat iedereen een thuis heeft met alle basisbehoeftes. Liefde en vrede tussen de mensen. Verantwoording dragen voor de dieren en de natuur. Hopelijk draagt onze stap naar een kleinere voetafdruk bij aan deze wens."

Wat zou je zelf nog kwijt willen hier? "Dan zouden we de lezers graag uitnodigen om zichzelf eens de volgende vragen te stellen: Wat heb ik echt nodig in mijn leven? Waar word ik echt gelukkig van en wat kan ik doen voor een ander? Dat zijn vragen waar we aan moeten werken met uitzicht op een mooiere wereld voor iedereen. Een uitdaging, probeer het eens na te gaan voor jezelf." Dank je wel, en de hartelijke groeten van Marléne en Twan.

278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page